Trauma
GEBEURTENISSEN MET IMPACT
Soms gebeuren er dingen in je leven die je maar niet achter je kunt laten, hoe graag je ook zou willen. Dingen die na lange tijd nog altijd van invloed zijn op hoe je je voelt. Gebeurtenissen die ervoor zorgen dat je je altijd (of in sommige situaties) onrustig, alert of angstig voelt.
Trauma is een woord waar grote lading aan vast hangt. Ik kies eerder voor de term ‘gebeurtenissen met impact’. Die kunnen groot en klein zijn. Maar ze hebben met elkaar gemeen dat ze impact hebben op hoe je je voelt. Soms zelf op hele lange termijn.
VOORBEELDEN
In veel verschillende situaties kunnen impactgebeurtenissen plaatsvinden. Denk aan dingen vanuit het verleden:
- Het zusje dat 45 jaar geleden op jonge leeftijd overleed, terwijl jullie net daarvoor (zoals zoveel kinderen) ruzie met elkaar maakten.
- Hoe je ouders altijd jouw broer voortrokken of jou klein hielden
- Hoe je werd gepest op school
- Huiselijk geweld of misbruik in je verleden
- Etc.
Of dingen van kortgeleden:
- Een heftige ziekenhuisopname waarbij je bijna het leven liet
- Een hele nare scheiding
- Een familieruzie die ontspoord
- het plotselinge overlijden van een geliefde
- Etc.
PROBLEEM
Hoe merk je dat je nog altijd last hebt van deze situaties:
- Bijvoorbeeld door flashbacks: een soort herbelevingen die opzetten en die je flink raken.
- Als je het gevoel hebt niet belangrijk of niets waard te zijn
- Als je bij bepaalde herinneringen buitengewoon heftige reacties voelt
- Als je verleden pijnlijk is om aan terug te denken
- Als je een kort lontje hebt, vaak onrust voelt of weinig concentratie hebt.
- Als bepaalde herinneringen nog altijd veel verdriet, boosheid, schuldgevoel, machteloosheid of andere gevoelens naar boven brengt.
DE AANPAK
Als je merkt dat je er zelf niet meer uitkomt, wil ik je graag een stukje bijstaan in je proces. Met sturing en begeleiding kan jij enorme stappen zetten. Ik help je bij het verwerken van emoties en gedachten bij bepaalde gebeurtenissen. Dit doe ik door een combinatie van therapieën in te zetten. EMDR is een hele geschikte verwerkingsmethode die ervoor zorgt dat emoties verminderen. Als emoties minder zijn, is het mogelijk om met andere ogen te kijken naar jezelf en anderen. Je kunt daardoor meer vanuit jezelf en minder vanuit de trauma’s leren leven. Ook worden technieken zoals NLP, opstellingen, visualisaties, regressie etc. ingezet om net een stukje dieper de gaan en dichterbij jezelf te komen. Juist met deze technieken is het heel mooi om bijvoorbeeld je familiegeschiedenis in de juiste context te zien, je zelfbeeld te verbeteren en gedrag te veranderen.
Aangesloten bij: