Rouw
Verlies kan op veel manieren je leven binnensluipen of juist plotseling met de deur bij je in huis vallen.
- Plotseling overlijden van een dierbare
- Iemand die zichzelf van het leven beroofd of door een ander van het leven wordt beroofd
- Eenzaam verlies door Corona, waarbij geen goed afscheid mogelijk was.
- Door een slepende ziekte
- Of door een ongeval
- etc.
Iemand verliezen die dichtbij staat is erg onwerkelijk. Nog maanden of zelfs jaren kan je het gevoel hebben dat die persoon ieder moment de deur binnen kan komen lopen. Alle emoties kunnen door elkaar lopen: van verdriet en gemis tot schuldgevoel of opluchting dat het lijden voorbij is. Ook je lijf kan op allerlei manieren reageren. Het besef dat iemand echt overleden is met je hersenen te beredeneren, maar vaak voelt het nog niet zo. Wat wil je graag terug naar het leven zoals het was. Voor rouwverwerking bestaat geen vaste aanpak, geen vooropgesteld plan. Iedereen doet het op zijn eigen manier en zolang als nodig is. Rouwverwerking is wat mij betreft volledig als je je leven weer volledig kunt omarmen met je geliefde in je hart. Daarvoor is nodig het gevoelsmatige besef dat iemand echt niet meer terugkomt, dat het leven veranderd en dat je daarmee in het reine komt.
Rouwen is een proces dat iedereen vroeg of laat in z'n leven meemaakt. Het is een ingewikkeld proces en velen gaan hier alleen doorheen. Dat kan best heel zwaar zijn om alleen te moeten dragen. Vooral als je niet de steun ervaart die je nodig hebt. Mensen vinden je al snel 'sterk' als ze niet geconfronteerd worden met jouw pijn. Veel mensen in je omgeving weten hiermee niet om te gaan. Daarnaast rouwt iedereen op z'n eigen manier, dus kan het zijn dat jij en je naasten elkaar nu net even niet goed aanvoelen. Het kan dan heel prettig zijn om een stukje begeleiding te krijgen in het rouwproces. Tijd en ruimte waarin jij alle aandacht krijgt om stil te staan bij het verlies en jouw reactie daarop. Om stil te staan bij wat jij nodig hebt, bij een stukje verwerking.
Rouwen gebeurd ook in hele andere situaties:
- Het verlies van een baan
- Het beëindigen van een huwelijk
- Langdurige ziekte waarin je constant een stukje gezondheid moet inleveren
- Vriendschappen die worden opgezegd
- etc.
Ook in dit soort situaties komen dezelfde rouwfasen aan bod, je gaat door een wirwar van allerlei emoties en reacties en moet uiteindelijk in het reine komen met het verlies. Pas dan lukt het om je aan je nieuwe leven aan te passen en deze te accepteren.
Aangesloten bij: